Olika möten med skilda perspektiv – nu ska synpunkterna sammanställas

Kloka medlemmar, olika perspektiv och ibland fokus på fel saker. Det är den sammanfattande bilden från de fyra ordförandena halvtid in i remissmötena.

Efter totalt 23 remissmöten digitalt och runtom i landet, har många olika perspektiv och inspel lyfts och diskuterats.

-Min spontana reflektion är att vi har fantastiskt många kloka medlemmar som har väldigt många olika synpunkter, säger IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson.

Han slås av att alla möten varit så olika, och att perspektiven och synpunkterna har skilt sig så mycket åt från ort till ort. Antalet deltagare har varierat från 12  till 60 och allt från ungas inflytande till namn  och identitet samt verksamhet har diskuterats.

Även Junis ordförande Mona Örjes lyfter just olikheterna i det som kommer fram vid remissmötena.

-Det har varit mycket olika synpunkter som kommit fram, det är därför det är så viktigt att vi möts över förbundsgränserna, menar hon.

För vissa har det varit första gången de träffas, vilket också givit oväntade spin-off-effekter i form av erfarenhetsutbyte och stöd.

Enklast har det varit att tycka till om namnet, vilket knappast är överraskande.        

-Det kan man ju tycka till om utan att behöva sätta sig in i själva förslaget om organisationen, menar Mona Örjes.

Vissa har varit missnöjda med att det varit för lite tid i storgrupp. Men att föra samtalen i smågrupper har varit ett medvetet val för att alla ska komma till tals.

-Men det har hänt att vissa känt sig nedtystnade, vilket dessvärre har påverkat stämningen lite, säger Anders Ödman, NSF:s ordförande.

Han tycker att diskussionen emellanåt också har handlat om lite fel saker. Att förslaget har hanterats som ett slutförslag.

-De har handlat mycket om ifall förslaget fungerar eller ej, snarare än om vilka kompletteringar som behövs för att det ska fungera, menar han och framhåller att det är det som är själva poängen med remissmöten.

UNF:s ordförande Jane Segerblom tycker det har varit väldigt givande att träffa  så många medlemmar och diskutera framtiden. Mycket har handlat om att förklara förslaget, och själva konstruktionen med ett allmänförbund och ett verksamhetsförbund.

-Det är ett förslag med många sidor att sätta sig in i, så det behöver förklaras ordentligt, säger hon. 

Hennes känsla är att många medlemma varit positiva, men  också att det funnits en hel del som ställt sig frågande till förslaget.   

-De har funnit både positiva och skeptiska deltagare, men de vill få koll på förlaget för att veta vad de ger sig in på och hur det bidrar till en starkare rörelse.

Samtalen har lett till många konstruktiva förslag och har lyft en hel del som förbundsstyrelserna nu behöver ta till sig.  Efter remissmötena väntar nu en hel helgs arbete med att ta ställning till vilka revideringar som behöver göras utifrån de förslag som kommit in – både via remissmöten och enkäter.

-Det är ett komplext arbete, och det handlar om avvägningar och vägval, säger Lucas Nilsson och tillägger att de därför inte heller kommer att kunna ta hänsyn till alla goda förslag och synpunkter.

De hade gärna sett fler medlemmar på mötena, men är alla fyra ense om att remissmötena ändå har fyllt sin funktion.

-Det är alltid en god idé att föra samtal, konstaterar Lucas Nilsson