Karin Johansson var sammankallande i arbetsgruppen för ungas inflytande och har deltagit i många och långa diskussioner om hur ungas inflytande bäst kan säkras. Hon intygar att åsikterna går isär, men är själv nöjd med det förslag som ligger på bordet.
Arbetsgruppen för ungas inflytande lämnade inte in ett förslag till projektgruppen. De bidrog med flera alternativ och redovisade både för- och nackdelar med samtliga. Åsikterna gick för vitt isär för att man skulle kunna enas om ett enda.
-Det är ett jättesvårt jobb att hitta en bra organisation och omöjligt att hitta en som alla är nöjda med på en gång, konstaterar Karin Johansson.
Bland ungdomarna finns det tre tydliga åsiktsinriktningar som bygger på hur stor grad av separatism man eftersträvar: de som helt och hållet vill ingå i förbundet, de som vill ha en tydlig ungdomsorganisation inom förbundet och de som vill ha ett alldeles eget ungdomsförbund.
-Vi värderar olika saker, konstaterar Karin Johansson. Vi kommer från olika förbund, olika distríkt och har olika bakgrund.
Själv är hon dock nöjd med det förslaget som nu tagits fram. För egen del tror hon på ett förbund där ungdomar ingår.
-Vi har för få ideella som fyller våra förtroendeuppdrag som det är nu, resonerar hon och tillägger att den ekonomiska situationen också gör det nödvändigt med en hopslagning.
Hon tror också att det liggande förslaget ger bra förutsättningar för ungas inflytande.
-Jag har stora förhoppningar om att det kommer att gå. Jag har pratat med många vuxna som är beredda att kliva åt sidan för att ge unga inflytande, säger hon.
Hon gillar att regeln 25 % under 25 är lätt att förstå, och tycker att ungas förmöte inför Riksmötet är en bra idé också kommer att fungera som en demokratiskola för unga.
-Sen är ju inget satt i sten, understryker hon. På det stora hela finns alla chanser att det kan bli bra. Detaljerna får vi fortsätta att jobba med.